Testis kanseri

Testis kanserini gösteren bir çizim
Testis kanserini gösteren bir çizim

Testis kanseri, yetişkin kanserlerin %1'ini ve ürolojik kanserlerin %5'ini oluşturur. En sık 20-40 yaş arasında görülür.

Testis kanseri tanısı nasıl konur?

Testis kanserinin en önemli belirtisi testiste (yumurtalıkta) ele gelen ağrısız kitledir. Genelde ultrasonografi yardımı ile kitlenin özellikleri belirlenir. Kanda testis kanserine özgü bazı belirteçlere de bakılması gerekir. Hastalığın evrelemesinin yapılması için akciğer ve karın için bilgisayarlı tomografiler yapılmalıdır.

Testis kanserinin tedavisi nedir?

Testis kanserinin tedavisinde vakit kaybetmeden testisinin alınması (radikal orşiektomi) gereklidir. Alınan testis histopatolojik inceleme için patolojiye gönderilir. Patoloji sonucu, kanda tümör belirteçleri ve tomografi sonuçlarına göre tedavi planlaması yapılır.

Tümörün türü ve evresine göre kemoterapi ya da radyoterapi alınması gerekebilir. Bazı türlerinde karın için lenf düğümlerinin cerrahi olarak çıkarılması da bir seçenektir.

Testis kanseri sonrasında çocuk sahibi olabilir miyim?

Alınan testis dışındaki diğer testis tamamen sağlıklı ise tek testisle çocuk sahibi olma ihtimaliniz iki testisiniz olduğundaki ile aynıdır. Fakat eğer kemoterapi alacak iseniz kemoterapi sonrası 3 ile 5 sene geçmeden çocuk sahibi olmanız önerilmemektedir.

Bu yüzden eğer çocuk sahibi olma planınız var ise orşiektomi öncesinde sperm doldurulması yaptırmanız önerilir.

Alınan testis yerine protez konulabilir mi?

Hasta isteğine bağlı olarak alınan testisin yerine aynı seansta ya da daha sonra testis protezi konulabilir.